Neem contact met ons op

085 40 15 717

Stuur ons een e-mail!

Contactgegevens:

Bericht:

Uw bericht is succesvol ontvangen Close this notice.

Whitepaper aanvragen

Vul je gegevens in

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Maak een keuze uit onze whitepapers

Aan tafel bij de prospect

Winstgevende acquisitie: 10 tips!

Whitepaper marketing

Zodra je het whitepaper hebt aangevraagd kom je op een overzichtspagina waar je de verschillende whitepapers direct kunt downloaden door op de link te klikken. Veel leesplezier!

Je aanvraag is succesvol verwerkt Close this notice.

Vul je gegevens in

Je aanvraag is succesvol verwerkt Close this notice.
4 jaar ago · by · Reacties uitgeschakeld voor De geheimen van succesvol onderhandelen

De geheimen van succesvol onderhandelen

Onderhandelen is meer dan alleen maar resultaat boeken. De weg ernaartoe is net zo belangrijk. Ervaring in onderhandelen helpt, maar een juiste voorbereiding en tactieken toepassen helpt nog meer. Sales Plus geeft u graag tips op het gebied van succesvol onderhandelen.

Zorg voor een goede voorbereiding

De gouden regel voor eigenlijk alles is: bereid u goed voor. Dat betekent niet alleen bedenken wat u zelf wilt bereiken en hoever u gaat maar ook inschatten wat de ander wil. Lees u in over de andere partij en de contactpersonen, schat in wat hun uitgangspositie is, hoeveel tijd u heeft, waar de onderhandeling plaats gaat vinden, of u alleen of met anderen gaat, enzovoort. Zo hoeft u dit niet ter plekke te doen, wat uw positie zou verslechteren.

Bepaal een doel

Het is goed om ervoor te zorgen dat u met een vooraf bepaald doel de onderhandeling ingaat. Bedenk welke strategie nodig is om dat doel te bereiken en werk daarnaar toe. Bedenk ook wat u doet als dat anders loopt, welke mogelijkheden zijn er dan nog?, wat levert u in?, wanneer kan voor u de deal niet doorgaan? Hanteert u Take it or Leave it of schept u nog ruimte? Probeer discussiepunten tot het laatst te bewaren, dan is er meer kans dat er al andere besluiten genomen zijn en dat de onderhandelingen de goede kant op gaan.

Schep een vertrouwde sfeer

Vertrouwen is belangrijk bij een onderhandeling. Een persoonlijke klik is daarbij belangrijk maar bijvoorbeeld ook omgeving, gebruik van humor en weten wat de ander aan u heeft. Maar ook iets eenvoudigs als stoelopstelling (niet recht tegenover elkaar gaan zitten) kan bijdragen aan een vertrouwde sfeer. Wellicht heeft u in eerdere contactmomenten al gewerkt aan deze punten, zodat het vertrouwen langzaam opgebouwd is en u toe kunt werken naar een succesvolle onderhandeling.

Denk ook aan de ander

Het is belangrijk om de persoon waarmee u onderhandelt niet als ‘de tegenpartij’ te zien. Het is tenslotte uw onderhandelingspartij, die ook zijn eigen doel en strategie heeft. Onderhandelen is een uitdaging waarbij u ook lef mag tonen en overvragen maar dit moet wel subtiel zijn. U wilt geen vijandige sfeer, daar bereikt u het tegenovergestelde van uw doel mee. Als u de tegenpartij iets gunt en respecteert dan kunt u dat ook terug verwachten.

Beperk emotionele uitspattingen

Er is uiteraard niets mis met humor of juist een flinke discussie in het onderhandelingsgesprek, maar laat uw emoties niet de overhand nemen. Houd boosheid, angst of onzekerheid onder controle. Ze kunnen bepalend zijn voor het gevolg van het gesprek en laten uw zwakke plekken zien in het heetst van de strijd. Natuurlijk mag u uw grenzen laten zien maar blijf hierbij neutraal en respectvol.

Onderhandel over meer dan prijs alleen

Probeer te spelen met zaken die om de prijs heen liggen. Denk hierbij aan garantie, risico’s, kwaliteit, kwantiteit, inhoud of levertijden. Als u hier ook mee onderhandelt kan dat ook invloed hebben op de prijs. Hierdoor is er een grotere kans dat een onderhandeling alsnog succesvol verloopt.

Tot slot

Zoals bij ieder gesprek geldt: stel vragen, vat samen, geef blijk van uw begrip en kennis en grijp de juiste kansen. Haak in op “wat als” opmerkingen door te vragen bij welke voorwaarde de deal gesloten kan worden. Blijf bij uzelf en maak duidelijk waarom u de juiste partij bent.

Graag voorzien wij u van meer tips voor succesvol onderhandelen

Meer weten, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Bedrijfsgegevens

Sales Plus BV

Stationsplein 45 | Unit A4.002
3013 AK Rotterdam
KVK: 30185547

Contactgegevens

E-mail adres:
sales@salesplus.nl

085-4015717